Otoskleroz

Orta ve iç kulak tutulumu ile seyreden, çoğunlukla iki kulakta da görülen bir hastalıktır. Yeni oluşan anormal bir kemik yapılaşması sonucu stapes (üzengi kemikçiği) hareketsizleşir ve iletim tipi işitme kaybı ortaya çıkar. Otoskleroz iç kulağı da tutabilir; o zaman sensörinöral işitme kaybı ortaya çıkmaktadır. Hastaların büyük kısmında her iki tutulum birlikte olup, buna mikst tip işitme kaybı denilmektedir.

Otosklerozun nedenleri arasında genetik bir geçiş olduğu düşünülmektedir. Genellikle ailenin diğer üyeleri arasında da bu hastalık görülebilmektedir. Otoskleroz olan hanımlarda gebelik esnasında muhtemel flor azalmasına bağlı olayın ortaya çıkması hızlanmaktadır.

Tanı: muayene ve testler çok önemli bir yer tutmaktadır. Kulak zarının normal olması, işitme testlerinde kaybın gösterilmesi çok önemlidir. Başlangıçta orta kulak tutulumu az iken ameliyat için beklenmelidir. 2006 yılından beri kulak tomografisi çektirerek otoskleroz odağını ameliyattan önce tesbit etmekteyiz. Bu otoskleroz ile karışabilen, başka hastalıkların ameliyat öncesinde ortaya konulmasında çok önemlidir.

Tedavi: Bizler hastalığı değil otosklerozun neden olduğu işitme kaybını tedavi etmekteyiz.

Otosklerozda cerrahi ile otoskleroz sonucu meydana gelen iletim tipi işitme kaybının tedavisi yapılmaktadır. Genel anestezi altında, kulak yolundan çalışılarak, zar kaldırılarak orta kulak incelenir. Kemikçiklerin hareketi değerlendirilir. Hareket etmeyen üzengi kemikçiği çıkartılarak, yerine bir protez konulmak süretiyle işitme yeniden sağlanır. Ameliyat olmak istemeyen hastalara işitme cihazı seçeneği sunulmalıdır. Hastada mikst tip işitme kaybı varsa (hem orta hem de iç kulak tutulumu) başarılı bir ameliyattan sonra iç kulaktaki kayıp nedeniyle işitme cihazı verilmesi gerekeceği başlangıçta anlatılmalıdır.

Komplikasyonlar: Ameliyatın en önemli komplikasyonu nadiren görülen tam sağırlık gelişebilmesidir. Bunun yanında çok daha nadir olarak yüz felci olasılığı bulunmaktadır. Bunların yanında dilde genellikle geçici tad ve his kusuru gelişebilmektedir. Ameliyat sonrasında kısa süreli başdönmesi olacağı hastaya anlatmak gerekmektedir